Top

Steigerhouten meubels

Steigerhouten meubels voor binnen en buiten


Alles over Steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Steigerhouten meubelen zijn al even een trend, en omdat ze in elk interieur passen zal deze trend zeker blijven. Waar komt steigerhout vandaan, en wat kunnen we er allemaal van maken?


Wat is steigerhout?

Het hout is afkomstig van de Fijnspar. Dit is een snelgroeiende naaldboom die vurenhout produceert. Doordat deze boom binnen enkele jaren hout produceert, en er weer nieuwe bomen worden gepland, is het kappen van deze bomen niet milieu belastend. In de bouw gebruiken ze steigerplanken van vurenhout, hiermee bouwen ze steigers. Zo is ook de naam steigerhout ontstaan. Door regen, wind en cement krijgt het hout zijn mooie grijze oude uitstraling. Het hout wordt een jaar of vijf in de bouw gebruikt. De planken worden eerst goed glad geschuurd of geborsteld, en dan worden er steigerhouten meubels van gemaakt.

Mogelijkheden met steigerhout

Omdat steigerhout makkelijk te bewerken is kunnen er veel soorten meubels van worden gemaakt. Een steigerhouten tafel in diverse modellen. Een steigerhouten bank, steigerhouten stoel, steigerhouten tv-meubel of een steigerhouten bed. Bijna alles is mogelijk. Ook maatwerk is geen probleem.

Er zijn diverse kleuren mogelijk, ook een kleurloze coating, dan blijft de uitstraling van oud steigerhout behouden en er veranderd niets aan de kleur. Verder kun je kiezen uit de kleuren whitewash, greywash, blackwash of antraciet. Met deze kleuren behoud je de oude uitstraling van steigerhout. Toch zijn de meubels dan goed beschermd tegen vlekken en vloeistoffen.

De maten van een steigerplank zijn ongeveer 19 tot 20 cm breed en 3 cm dik.
Er worden ook meubels gemaakt van nieuwe steigerplanken, deze worden dan vaak geverfd in diverse kleuren, deze nieuwe planken hebben minder beschadigingen dan oud hout.
Steigerhouten meubels zijn voor binnen en buiten te gebruiken.

Onderhoud van steigerhouten meubels

Steigerhouten meubels hebben altijd onderhoud nodig. Steigerhouten meubelen kun je in de winter het beste op latjes zetten.
Zo kan het vocht niet van onderen in de meubels trekken, en de wind kan onder de meubels doorwaaien. Dan voorkom je dat het hout gaat rotten. Zet een steigerhouten tuinset daarom ook niet op een gazon, maar het liefst op een terras. Verder kun je de meubels gewoon afwassen met wat water en groene zeep. Behandelen met beits, blanke lak of verf is aan te raden, zodat er geen vocht en vuil in het hout kan trekken.. Zo heb je echt jarenlang plezier van je meubels.

Voordelen en nadelen van steigerhout

De voordelen zijn dat ze een mooie oude uitstraling hebben, bijna onderhoudsvrij zijn en dat ze zowel buiten als binnen in huis passen. Ook kunnen deze meubels tegen een stootje, en is een kras of deukje niet erg. In dit steigerhout zitten al krassen en deuken. En na enkele jaren kun je het meubel goed schoonmaken, eventueel een latje vervangen, opnieuw schuren en weer behandelen, het meubel is dan weer als nieuw.
Bij een steigerhouten tafel voor binnen passen bijvoorbeeld ook lederen en rotan stoelen. Het nadeel is dat steigerhouten stoelen best zwaar zijn, toch leveren wij veel steigerhouten stoelen. Vooral de loungestoel is alleen met 2 man te tillen, maar deze stoel hoef je eigenlijk ook niet te verschuiven. De gewone stoel is wel te verschuiven, maar dat gaat niet zo makkelijk als een keukenstoeltje.
Kies je voor steigerhout meubels dan kies je voor uitstraling, meubels die tegen een stootje kunnen, en na een opknapbeurt na al jaren de meubels te hebben gebruikt, ze een 2e leven bied.

Nu weet u precies of een steigerhouten meubel bij u past.